Dolné Rakúsko (Niederösterreich)

Rakúsko / Dolné Rakúsko

Spolková krajina Dolné Rakúsko sa nachádza na severo-východe Rakúska, priamo v strede Európy. Bohato členité územie je vytvárané všetkými typmi krajiny. Na malom území tak vznikla nevídaná geografická rôznorodosť, lúky a jazerá, údolia a vrchoviny, rieky a močariská, lesy a pustatiny v spoločnej symbióze. Krajina, ktorú symbolizujú Dunaj, Viedeň, vinice, Alpy, cyklistické trasy a tradície je ideálnym miestom na dovolenkovanie pre milovníkov prírodných krás, kultúrnych pamiatok, kulinárskych zážitkov alebo priaznivcov aktívneho pohybu, relaxu, zdravia pre telo i dušu.

článok publikovaný na stránke - Dolné Rakúsko

Dolné Rakúsko

Hlavným mestom je St. Pölten, najmladšie krajinské mesto Rakúska. Spolková krajina Dolné Rakúsko hraničí so štátmi: Česká Republika, Slovensko, Slovinsko, a rakúskymi krajinami Burgenland, Štajersko a Horné Rakúsko a úplne ohraničuje Viedeň, ktorá je hlavným mestom Rakúska, ale tiež samostatná spolková krajina. Rozlohou 19.186 km2 je najväčšia a počtom obyvateľov 1,67 mil. najväčšia v Rakúsku. Dolné Rakúsko pozostáva z regiónov: Waldviertel, Weinviertel, Mostviertel, Industrieviertel. Pre turistické účely sa používa regionálne členenie: Dunajský región, Waldviertel, Weinviertel, Mostviertel, Viedenský les, Viedenské Alpy.

Mapa Dolné Rakúsko

mapa Dolné Rakúsko

Regióny Dolného Rakúska

  • Dunajský región - Na svojej trase z Horného Rakúska až po slovenské hranice sa Dunaj vlní v dĺžke 286 km a preteká historickou kultúrnou krajinou, ako sú Nibelungengau a Wachau, vinie sa nízkou pahorkatinou Wagramu a dlhou Tullnskou kotlinou, aby za Viedňou splinul s atmosférou divokej prírody, antického kultúrneho dedičstva a barokovej chuti do života.
  • Mostviertel - vyhľadávaná vidiecka dovolenková destinácia medzi Dunajom a Alpami, zvádzajúca na objaviteľské výlety, horské dobrodružstvo a príjemné rodinné dovolenky. Oblasť medzi Ybbsom a Ennsom ponúka rozmanitosť krajiny pri Dunaji.
  • Waldviertel - severom Dolného Rakúska pretekajú mnohé potoky, rieky a medzi nimi sa nachádzajú rybníky. Nekonečnými lesmi vedú početné turistické chodníky. Chuť tejto časti Rakúska medzi Dunajom a Českou Republikou prezentuje nenáročná ale lahodná kuchyňa založená na maku, kaproch a zemiakoch.
  • Weinviertel - malebný, kopcovitý región severne od Viedne produkuje až tretinu rakúskeho vína. Niet divu, že návštevník sa takmer na každom kroku stretne s hroznom a jeho šťavou. Príjemné posedenia vo vieche, turistika, tradičné vínne festivaly, výlety do idylických pivničných uličiek.
  • Viedenský les (Wienerwald) - ako pobyt v skutočnej divočine, pritom na skok od hlavného mesta Rakúska. Lesnatý región západne od Viedne slúžil mešťanom už odjakživa ako výletné miesto, vhodné na prechádzky a rozjímanie ale aj na brodenie liečivou vodou, za kultúrou alebo vínom.
  • Viedenské Alpy (Süd Alpen) - iba hodinu jazdy autom z Viedne sa Alpy prezentujú v celej nádhere s ponukou hôr. V lete sú obľúbeným miestom turistov, v zime sa tento horský svet južne od Viedne mení na vyhľadávané ciele lyžiarov zo severo-východu.

St. Pölten - hlavné mesto Dolného Rakúska

St. Pölten

Najmladšie krajinské hlavné mesto Rakúska St. Pölten môžme nazvať aj mestom baroka. Mestské práva tomuto mestu udelil biskup Konrad už v roku 1159, teda oveľa skôr ako ktorémukoľvek inému mestu v Rakúsku. Avšak St. Pölten so svojimi 50.000 obyvateľmi sa stal hlavným mestom Dolného Rakúska až v roku 1986. Ponúka krásu barokových stavieb, malebné kúty a zátišia mesta a podujatia, ktorých toto vzhľadné a dynamické hlavné mesto ponúka plným priehrštím.

Aktívna dovolenka a pobyt v prírode

Bicyklovanie prospieva telu i duši, objavujte Dolné Rakúsko na dvoch kolesách, nezáleží na tom aký bicykel a akú náročnosť bicyklovania preferujete. Hustá sieť cyklistických chodníkov v historickom centre Rakúska dáva cyklistom na dosah kultúrne dedičstvo a rozmanitosť prírody, aké by ste v strednej Európe ťažko hľadali. Trasy vedú pozdĺž Dunaja, cez lesy regiónu Waldviertel, mierne hornatým regiónom Mostviertel aj cez vinice vo Weinviertel. Na výber sú dlhé, niekoľkodňové cyklotúry alebo kratšie výlety biyklom.

Turistika a putovanie

Heslo pútnikov "cesta je cieľ" platí či sa jedná o dlhé túry alebo putovanie krajinou. Rodinná turistika s deťmi, túry pre horolezcov alebo nenáročná prechádzka pre víkendových návštevníkov. Pestrosť ponuky pre turistov deklarujú stovky kilometrov turistických chodníkov všetkých stupňov obtiažnosti. Tiesňavy Ötschergräben patria k najnavštevovanejším turistickým oblastiam Rakúska. Strmé skaliská a divé vodné riavy možno nájsť aj v roklinách regiónu Waldviertel. Trasy Welterbesteig Wachau a Weitwanderweg Nibelungengau kotrolujú aj rieku Dunaj. Nízke pahorkatiny regiónov Wienerwald a Weinviertel stoja v protiklade k alpským vrcholom Viedenských Álp.

Prírodné a národné parky

Viedenské Alpy

Dnešná uponáhľaná doba prináša stále naliehavejšie potrebu odpočinku a návratu k prírode. Mnohí návštevníci prichádzajú do Dolného Rakúska za oddychom v zákutiach nedotknutej prírody alebo za aktívnym pôžitok z krajiny. Vhodné prostredie na tieto účely poskytujú dolnorakúske lužné lesy aj rozsiahle vinohrady, lúky a pastviny, tiesňavy a rozsiahle planiny, mierne pahorkatiny a špice skalných hrebeňov, brehy riek i tajomné močiare. Dolné Rakúsko na relatívne malom území disponuje množstvom typov krajiny, ktoré uchvátia milovníkov prírody.

Voda a kúpanie

Dolné Rakúsko vyzýva: "Ponorte sa, prosím do vody!" Ponúka ideálne miesta, na ktorých aspoň na pár hodín uniknete od každodenného stereotypu a telo necháte oddychovať v úžasnej osviežujúcej vode. Iba niekoľko kilometrov jazdy od Viedne naplní motto: Ponorte sa, prosím! Jazerá, rybníky a rieky, kúpaliská pozývajú na osviežujúce kúpanie, plávanie, hry vo vode, potápanie, plachtenie, člnkovanie, surfing. Ponuku vodných športov dopĺňajú adrenalínové novinky: rafting a kaňoning, alebo pokojnejšia splavovanie na kajaku. Kto uprednostňuje pohodlie, má na výber výletnú loď, vodný bicykel na jazere alebo plavbu nafukovacím člnom.

Lyžovanie, zjazdovky

Rakúsko je lyžiarskou veľmocou, lyžovanie a snowboarding je v ponuke aj tohto menej lyžiarskeho regiónu. Príjemné rodinné zjazdovky nájdete v domovskom stredisku Marcela Hirschera Annabergu a v neďalekom Semmeringu zjazdovku pre závodenie vo svetovom pohári žien v slalome. Dolnorakúske lyžiarske strediská ponúkajú prevažne ľahké až stredne náročné náročné zjazdovky. Odpočinok na lyžiach začína už na zjazdovke a pokračuje v príjemných apres-ski zariadeniach a relaxom v hotelovom wellness. Efektívne rozmiestnené vleky dokážu obslúžiť veľké množstvo zjazdoviek a pritom nehrozia dlhé čakacie doby na dopravné zariadenia ani preplnené zjazdovky.

Väčšina svahov vyhovuje začiatočníkom aj lyžiarskemu poteru. Takmer tretina vlekov je určená začiatočníkom a skoro polovica zjazdoviek má modré označenie, ktoré značí „ľahké trate“. Pre skúsených rezbárov oblúkov je tiež niekoľko strmých svahov na lyžovanie. Terény pre ľahšie freeride sa nachádzajú v strediskách Hochkar, Gemeindealpe aj Schneeberg, snowparky na Ötscheri alebo v Mönichkirchen-Mariensee. Pre nočné lyžovanie zjazdovky napr. v Semmeringu. Obľúbenosť u Viedenskej lyžiarskej klientely a najmä lyžiarov zo Slovenska, pre ktorých sú dolnorakúske lyžiarske strediská vzdialené iba 160 km (cca dve hodiny jazdy autom) vhodné aj na jednodňové lyžovačky.

Zimná dovolenka na horách

Zimná dovolenka

Zimná dovolenka na horách mimo zjazdoviek ponúka bohaté príležitosti pre nelyžiarov, chatová zábava a bežkárske lyžovanie nie sú pre každého, milovníci prírody a pokoja preto uprednostnia pomalé plynutie zimy v Dolnom Rakúsku. Atraktívne budú zelené Dunajské luhy pokryté námrazou a ľadom, alebo putovanie pri mesačnom splne pastvinami pokrytými hlbokým snehom, pozorovať upachtených psov po túre ako sa od radosti hravo váľajú v snehu. Možno nejaký iný zimný program vás bude inšpirovať pre zimnú dovolenku v Dolnom rakúsku.

Cestovanie za pôžitkami Dolného Rakúska

Táto disciplína vás zavedie za znamenitou chuťou a pôžitkami Dolného Rakúska, zavítate na tie najchutnejšie miesta v Dolnom Rakúsku. Chute tu majú veľa podôb. V okruhu polhodiny jazdy autom navštívite špičkové podniky, najlepších kuchárov, najkrajšie výletné miesta a v špičkách sezóny najlepšie festivaly. V itinerári je dobré mať vždy zaradený jeden či dva tajné tipy, ktoré pozývajú na zaujímavé zmyslové pôžitky. Keďže k pravým pôžitkom patrí aj kvalitný spánok, pozrite si tiež tipy na prenocovanie v útulných izbách pre pôžitkárov a môžete sa známym pochváliť, že ste absolvovali cestovanie za pôžitkami Dolného Rakúska.

Hostince a reštaurácie

Dobré jedlo je neodmysliteľnou zložkou cestovateľa. Rakúsko je známe svojou gastronómiou, jedlá sú tu čerstvé, chutné, výdatné, porcie bohaté, receptúry tradičné i svetovo populárne. Je jedno, či si jedlo objednáte v tradičných rakúskych hostincoch alebo v podnikoch ovenčených blištiacimi oceneniami. Dobré jedlo v Dolnom Rakúsku patrí do každej cenovej kategórie, ale čo je hlavné - v tej najvyššej kvalite. V niektorých hostincoch dostanete bravčovinu ochutenú rascou a cesnakom na drevenej doske, inde narazíte na prevádzku gurmánskej high-tech kuchyne. Ale hosť vždy dostane na tanieri dokonalé jedlo pripravené s láskou. Ceny jedál v reštauračných zariadeniach sú o niečo drahšie, než je obvyklé v Česku či na Slovensku, ale postupne sa už aj tieto rozdiely stierajú. Potrebné je však uvedomenie, že kvalita jedál niečo stojí a tá je v Rakúsku na prvom mieste.

História, hrady a zámky

Zámok Laxenburg

Medzi obľúbené výletné ciele návštevníkov Dolného Rakúska patria tichí svedkovia minulosti, rozprávkové zámky, rytierske hrady a ich hradné ruiny svedčiace o pestrej histórii tejto oblasti. Na území Dolného Rakúska sa nachádza viac než 70 hradov a zámkov. Mnohé z nich boli v nedávnej minulostih zreštaurované a otvorené pre verejnosť. Návšteva hradu umožňuje virtuálnu cestou do histórie danej krajiny za posledné storočia. Vystavený je starožitný nábytok, riady, toalety, listiny, mince, rytierske brnenia a historické oblečenie. Vybrané výstavy umožňujú nazrieť do všedného dňa danej doby, vidíte aký bol život pomocníka v kuchyni, ako tvrdo hospodáril zeman, ako žilo hradné panstvo.

Opátstva a kláštory

Podobne sakrálne stavby a pamiatky lákajú milovníkov histórie a náboženstva. Opátstva a kláštory určujú ducha krajiny, sú zdrojom poznania a vzdelania. Za desaťročia rozvoja turizmu v Dolnom Rakúsku povolili návštevníkom nazrieť za svoje brány mnohé kláštory a opátstva. Mnohé z kláštorov odhalili svoje kultúrne skvosty, verejnosť si ich dnes môže naštudovať počas prehliadok alebo organizovaných výstav. Niektoré kláštory sú poskytovaní obsahu ešte o čosi ďalej, zapájajú návštevníkov do kultúrnych a duchovných aktivít. Počas umeleckých kurzov alebo umožňujú nahliadnuť do kláštorného života.

Záhrady, rastliny a festivaly flóry

Rozmanitosť krajinných typov DR prináša pestrosť divokej fauny a flóry. Cit Rakúšanov pre rastliny je obecne známy, ich záhrady, terasy a balkóny sú pastvou pre oči. Záhrady Dolného Rakúska, záhradné festivaly, trhy s rastlinami a odborné prednášky v záhradách poblíž Viedne potešia návštevníkov - priaznivcov flóry. Pestrosť prírodných foriem, ktoré sa oplatí prezrieť, je vskutku veľká - povestné kláštorné a zámocké záhrady, zážitkové výstavné, voňavé kvetové alebo liečivé bylinkové záhrady tiež rozľahlé vidiecke záhrady a ekologické zeleninové záhrady. Novým trendom zahradníčenia je permakultúra, ktorej hlavným európskym predstaviteľom je aj Rakúsko. Agroturistika dnes už neznamená len pestovanie viniča, ale cestovanie za autormi permakultúrnych dizajnov, aké nájdeme v Mailbergu, Rabensteine a iných miestach DR.

Múzeá a výstavy

Radi navštevujete múzeá a výstavy? Spolková krajina Dolné Rakúsko ich ponúka hneď niekoľko. Výber z najzaujímavejších stálych expozícií:

  • Múzeum traktorov - viac ako 20 rokov zbiera pán Tichy traktory, ktoré vystavuje v múzeu, tak veľké originály ako aj celý rad zmenšenín (modelov) traktorov a poľnohospodárskej techniky.
  • Múzeum prania a práčovne - v Schönbachu otvorili r 2017 netradičné múzeum, kde vidieť práčky z dreva a železa z minulého storočia. Vynikne tak pokrok v starostlivosti o bielizeň z nudného varenia a umývania v koryte a potoku na moderné elektronicky riadené práčky.
  • Múzeum Carnuntum - návšteva mesta Carnuntum prináša oživenie starovekého rímskeho obdobia. Región sa hrdí architektonickými majstrovskými dielmi, romantickými ruinami a cennými pokladmi. Iba pol hodiny jazdy autom z Bratislavy.
  • Dom hrušiek - je jedným z prvých miest na návštevu v regióne Mostviertel. Na ceste hrušiek objavíte zaujímavé fakty o väčšine druhov hrušiek a ojedinelých muštoch a vínach, typických receptoch z hruškového ovocia.
  • Múzeum Lichtensteinských kniežat - zámok Wilfersdorf, zistíte zaujímavosti o histórii starého šľachtického rodu v hrade Lichtenštajnských kniežat. Môžete tiež navštíviť múzeum miestnej histórie, vinotéku, nazrieť na súčasnosť zámku.
  • Kunsthalle Krems - umelecké múzeum približuje umenie 19. storočia, klasiku, modernu k súčasnému umeniu.
  • Kláštor Klosterneuburg - bol 900 rokov sídlom Augustiniánov a dočasne bol sídlom Babenbergerov a Habsburgov. Opátstvo je zároveň miestom živej viery, zachovalou jedinečnou kultúrnou pokladnicou a výrobcom kvalitných vín.
  • Múzeum ametystu - sa nachádza v obci Maissau v okrese Hollabrunn. Bolo postavené nad jednou z najväčších objavených ametystových žíl sveta.

Kulinárske festivaly

Kulinárske festivaly

Možno vám vznikajú otázky napr. kde rastie obilie do pečiva, ktoré raňajkujem? Na ktorej lúke sa pasie moje bravčové pečené, alebo ako sa vyrába biodynamické víno? Odpovede vám poskytnú kulinárske festivaly, ktoré ponúkajú možnosť opýtať sa priamo zodpovedných farmárov, vinárov a pekárov a tiež nakúpiť si produkty priamo v danom regióne. Tieto kulinárske podujatia sa konajú zväčša v čase zberu oných produktov. Miestne hody a trhy majú prevažne dlhú tradíciu a na mnohých miestach sa spájajú s tradíciami. V každom prípade si odtiaľ domov odnesiete fľašu hruškového muštu, čerstvo vylisovaný makový olej alebo vrecko bio-zemiakov.

Kúpele, wellness, zdravie

Región Dolné Rakúsko má v ponuke kúpeľné pobyty v tej najlepšej kvalite. V súčasnosti sa pre kúpeľné a wellness zariadenia používa označenie SPA (sanus per aquam), čo značí "zdravie z vody". Wellness dovolenka je modernou alternatívou ku kúpeľom. Počas pobytu vo wellness hoteloch sa necháte rozmaznávať vodnými procedúrami a obslužným personálom. Ponorte sa s pocitom beztiaže do revitalizačnej termálnej vody, odpočiňte si v saune alebo pri masáži. Spa a wellness zariadenia poskytnú odstup od bežných starostí, zbavia vás stresu, problémov, pomôžu maximálne zrelaxovať.

Stačí vstúpiť do sveta zmyslov a využiť silu vody, ktorá je zdrojom života a najlepším liekom. Spa a wellness hotely zregenerujú telo i dušu. Zanechať napätie a zvoliť uvoľnenie v relaxačnej atmosfére sauny s panorámou alpskej prírody prináša pravý relax a radosť zo života. Starostlivosť o telo zavŕšia vybrané kozmetické procedúry, po ktorých telo zažiari krásou a pohodou. Wellness dovolenku vylepšia kulinárske špeciality, ktoré rozmaznajú vaše chuťové poháriky. V Dolnom Rakúsku sú rozmaznávacie a pôžitkárske programy na najvyššej úrovni.

  • Ybbstalské soľné kúpele
  • Soľné kúpele Sole-Felsen-Bad Gmünd
  • Rímske kúpele Baden
  • Termálne kúpele Linsberg Asia
  • Termálne kúpele Laa
  • Hotelové wellness - Hotel Schachner, Steigenberger Hotel Krems, Hotel Schloss Weikersdorf, Loisium Langenlois, Gartenhotel & Weingut Pfeffel, Relaxačný rezort Kothmühle, Hotel Schneeberghof

Ďalšie informácie:

Turizmus     -     www.niederoesterreich.at  
Dovolenka     -     www.reny.sk/rakusko/dolnerakusko  
Samospráva     -     www.noe.gv.at  
Hlavné mesto     -     www.st-poelten.gv.at  
Počasie     -     www.wetter.orf.at/niederoesterreich  
Britannica     -     www.britannica.com/place/niederosterreich  
Wikipedia     -     wikipedia.org/wiki/niederosterreich  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára