Horné Rakúsko (Oberösterreich)

Rakúsko / Horné Rakúsko

Spolková krajina Horné Rakúsko (nem. Oberösterreich) je nám blízka susedná krajina. Blízka nielen vo vzdialenosti (190 km z Bratislavy) ale aj v spôsobe života, kultúre a dobrosrdečnosti. Zaujímavá je tiež svojou všestrannosťou, spája v sebe totiž všetko to, čo robí Rakúsko Rakúskom. Rozprestiera sa od českej Šumavy na severe až po alpské končiare na juhu. Jej stredom preteká rieka Dunaj, ktorá spája Horné Rakúsko so Slovenskom. Známe sú jazerá na pozadí úchvatnej horskej scenérie ako aj historické mestá ukrývajúce príbehy dávnych čias.

článok publikovaný na stránke - Horné Rakúsko

Horné Rakúsko
* Horné Rakúsko, rodinná dovolenka

Spolková krajina Horné Rakúsko sa nachádza na severe Rakúska a hraničí s krajinami: Česká republika, Nemecko a susedí s rakúskymi krajinami Salzbursko, Štajersko, Dolné Rakúsko. Hlavným mestom je Linz, mesto na Dunaji.

Mapa Horné Rakúsko

Mapa Horné Rakúsko
* Mapa Horné Rakúsko, s vyznačením hlavného mesta Linz

Regióny Horného Rakúska

Súčasné administratívne členenie Horného rakúska je tvorené 3 mestskými štatútmi: Linz, Wels, Steyr a 15 okresmi: Braunau am Inn, Eferding, Freistadt, Gmunden, Grieskirchen, Kirchdorf an der Krems, Linz-Land, Perg, Ried im Innkreis, Rohrbach, Schärding, Steyr-Land, Urfahr-Umgebung, Vöcklabruck, Wels-Land. Pre turistické účely je z minulosti zaužívané členenie Horného Rakúska na tzv. štvrtiny:

  • Mühlviertel
  • Innviertel
  • Hausruckviertel
  • Traunviertel

Iné rozdelenie uvádza 6 častí a Linz ako hlavné mesto:

  • Linz
  • Mühlviertel
  • Donauregion
  • Zentralraum
  • Innviertel - Hausruckwald
  • Salzkammergut
  • Pyhrn Eisenwurzen

Linz - hlavné mesto Horného Rakúska

Linz
* Hlavné mesto Linz

Hlavné mesto Horného Rakúska leží na rieke Dunaj približne 170 km západne od Viedne. Rozloha 196 km2, počet obyvateľov 200 tisíc Linz je mesto zmeny, žiadne iné mesto Rakúska nezaznamenalo taký výrazný rozvoj za posledných 15 rokov ako Linz. Zmeny sa odzrkadľujú aj na medzinárodných hodnoteniach Linzu (hlavné kultúrne mesto Európy 2009, mesto mediálneho umenia UNESCO 2013, medzinárodným vlajkovým modelom cestovného ruchu UNWTO 2018). Linz je plný energie a je otvorený novým trendom, už dlho buduje meno "mesto umenia a avantgardy" vzrušujúcimi projektami. Pamiatky, príroda, kultúra sú hlavné piliere lákajúce návštevníkov. Dobrá doprava - letisko, železnica, diaľnica, Dunaj.

Dovolenka v Hornom Rakúsku

Horné Rakúsko dokáže človeka prekvapiť. Na tomto malom kúsku zeme sú zastúpené skoro všetky typické prírodné scenérie Rakúska. Alpy v dovolenkových rajoch Pyhrn Priel a Salzkammergut majú tie najlepšie podmienky na turistiku na kratšie i dlhšie vzdialenosti, na lezenie a horskú cyklistiku v lete a samozrejme na lyžovačku v zime. Jeho slávne jazerá sľubujú schladenie po vysokohorskej túre. Linz, európske hlavné mesto kultúry 2009, je inšpirujúcou zmesou súčasného umenia a histórie. Údolie pri Dunaji okrem svojich zázrakov prírody, kultúrnych klenotov a kulinárskych špecialít hrdo prezentuje aj svoju športovo ladenú tvár - pri šliapaní do pedálov na dunajskej cyklotrase a pri prechádzkach po turistickom chodníku Donausteig. Región Mühlviertel tvorí šíra žulová vysočina. Táto časť s nefalšovane silným charakterom priam vyzýva na horskú cyklistiku a turistiku. Hrdí sa neuveriteľne bohatou pivnou kultúrou, kde sa ukrýva a na ochutnanie čaká množstvo pivných špecialít.

Lyžiarske strediská

Sedem špičkových lyžiarskych stredísk v Hornom Rakúsku vhodných na zimnú dovolenku. Majú spoločných hostiteľov, ktorí lákajú lyžiarov výhodnými ponukami. Mala by počas zimnej dovolenky panovať dobrá nálada a pohoda? Fanúšikovia lyžovania v takomto prípade nastúpia v Gosau, v turistickom regióne Dachstein Salzkammergut, do lyžiarskej oblasti Dachstein západ s jej 16 zábavnými zjazdovkami. Bubnové zjazdovky premasírujú lýtka, pretekárske trate otestujú lyžiarskych majstrov a drobci sa v detskom parku naučia, čo je to zábava na snehu. O bezstarostnú lyžovačku sa postará stredisko Hochficht v turistickom regióne Böhmerwald. Rodiny tu nájdu všetko, vďaka čomu si budú môcť svoju zimnú dovolenku uľahčiť. Od privítania v lyžiarskej aréne Hochficht, až po detský areál, v ktorom môžu rodičia sledovať vyvádzanie svojich detí z rodinnej kaviarne. Ďalším špičkovým miestom pre pôžitkárskych lyžiarov a rodiny s deťmi je lyžiarske stredisko Kasberg v obci Grünau im Almtal. Vďaka rôznorodým zjazdovkám, chatám s vyberanými miestnymi špecialitami a miestam na opaľovanie s výhľadom možno každodenné starosti zahodiť tam, kam patria - dolu do údolia.

Mali by sa deti na najbližšej rodinnej dovolenke učiť lyžovať alebo si vylepšiť svoju techniku? V takom prípade sú dobrou voľbou na prázdniny lyžiarske strediská nachádzajúce sa v strednej časti náhornej roviny v Hornom Rakúsku: lyžiarske stredisko Feuerkogel nad jazerom Traunsee ponúka ideálne podmienky na učenie v kombinácii s veľkolepým výhľadom na Salzkammergut. Ten, kto si zarezervuje zimnú rodinnú dovolenku v stredisku Wurzeralm v turistickom regióne Pyhrn-Priel nájde takisto vynikajúce podmienky na svoje prvé kroky v lyžovaní. Keď drobci zvládnu prvé oblúčiky, môžu vyraziť na obtiažnejšie zjazdovky.

Lyžiari, ktorí si spolu so zimnou dovolenkou zarezervujú aj športovú výzvu, budú v Hornom Rakúsku úspešní viacnásobne: lyžiarske stredisko na vrchu Höss v stredisku Hinterstoder má ako jediné v Hornom Rakúsku výberovú trať hodnú svetového pohára. Zdatní lyžiari sa v aréne Freesports Arena Dachstein Krippenstein v mestečku Obertraun premenia na nadšených freeriderov. Niektorí znalci označili varianty mimo značených zjazdoviek tohto vysokohorského lyžiarskeho strediska regiónu Salzkammergut za "hot spot" freeridovej scény.

Turistika v Hornom Rakúsku

Celá krása prírody Horného Rakúska sa ukáže len tomu, kto ju fyzicky cíti. Každý si tu nájde svoj osobný prístup. Túra na horskú pastvinu. Prechádzka k vyhliadkovému miestu. Náročná túra na vrchol. Alebo séria lezení na stene, ktorá ponamáha každý sval.

Hornaté regióny na juhu Horného Rakúska - región Salzkammergut posiaty jazerami a prázdninový región Pyhrn-Priel - ponúkajú turistom na každom horizonte nové perspektívy. V dolinách príjemnú prechádzku okolo jazera. O horizont vyššie túru po horských pastvinách a chatách, z ktorých si človek môže vychutnať krásne výhľady i malé občerstvenie. A športovci pokračujú ďalej až na vrcholy hôr, kde sa týčia kríže, nad ktorými sa rozprestiera už len modrá obloha. Na severe Horného Rakúska a v bezprostrednej blízkosti s Českou republikou sa otvára žulová diaľava regiónu Mühlviertel. Od Šumavy a jej úchvatných vyhliadkových miest s panoramatickým výhľadom až na Alpy klesáme južne stále nižšie až do údolia Dunaja.

Diaľkové turistické trasy, ktoré kúsok po kúsku otvárajú dvere do krajiny a sveta miestnych ľudí, umožňujú intenzívne spoznať regióny Horného Rakúska. Chodník BergeSeen Trail je veľkou slučkou prechádzajúcou cez Salzkammergut (Soľnú komoru). Turistický chodník Donausteig odkrýva prírodný a kultúrny priestor obrovského regiónu Stromtal od Passau až po mestečko Grein. A chodník cez Vápencové Alpy sa kľukatí pomedzi nedotknuté lesy národného parku Vápencové Alpy až k horským pastvinám prázdninového regiónu Pyhrn-Priel.

Cyklotrasy

Krajina plná radosti zo života, ktorá pôsobí prekvapivo skutočne a osviežujúco. Bohatá na hory, jazerá, rieky, kopce, lúky a lesy. Rovnako rozmanité ako krajinné scenérie sú aj cesty, po ktorých ich možno objavovať. Jednou z nich je športová na bicykli. Či už chcete prísť na iné myšlienky alebo zažiť neobyčajné okamihy. Možností je viac než dosť: vyše 2 100 kilometrov cyklistických trás vedie k inšpirujúcim miestam, vzrušujúcim príbehom a ľuďom. A možno sa pritom niekto dozvie čosi viac aj o sebe samom.

Úchvatné horské cyklistické túry pomedzi horské výšiny a krištáľovo čisté jazerá ponúka región Salzkammergut. Rozľahlé lesy, priezračné bystriny a šťavnaté pasienky zasa na cyklistov čakajú v Národnom parku Vápencové Alpy. Oba cyklistické raje presvedčia svojím charakteristickým terénom a pohostinnými chatami pre športových aj rekreačných cyklistov. Okrem uzamykateľných garáží na bicykle a náradia na ich opravu majú ubytovacie zariadenia pre cyklistov v ponuke aj vitálne raňajky pre športovcov. K tomu sú samozrejme grátis tipy o trasách od tých, ktorí sa tu vyznajú najlepšie.

Ďalšie informácie:

Turizmus     -     www.oberoesterreich.at  
Dovolenka     -     reny.sk/rakusko/hornerakusko  
Samospráva     -     www.land-oberoesterreich.gv.at  
Hlavné mesto TVB     -     www.linztourismus.at  
Linz     -     www.linz.at  
Počasie     -     www.wetter.orf.at/oberoesterreich  
Britannica     -     britannica.com/place/Oberosterreich  
Wikipedia     -     wikipedia.org/wiki/oberosterreich  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára