Burgenland

Rakúsko / Burgenland

Spolková krajina Burgenland sa nachádza na východe Rakúska. Pozostáva z troch oblastí: Neziderské jazero, Stredný Burgenland a Južný Burgenland. Aktívne založení návštevníci si prídu na svoje pri vodných športoch, turistike či, jazde na koňoch alebo na bicykli. Hľadači pokoja prežijú príjemné chvíle relaxujúc v kúpeľoch Bad Tatzmannsdorf alebo Stegersbachu. Milovníkom vážnej hudby sú určené Haydnov festival v Eisenstadte a letný festival operety na vodnej scéne v Mörbischi. Gurmáni ocenia potulky vinicami a ochutnávky modrej frankovky. Deti zaujme zábavný Familypark pri Neziderskom jazere.

článok publikovaný na stránke - Burgenland

Burgenland
* Burgenland

Spolková krajina Burgenland sa nachádza na východe Rakúska a hraničí s krajinami: Slovensko, Maďarsko, Slovinsko a rakúskymi spolkovými krajinami Štajersko, Dolné Rakúsko. Rozlohou 3.962 km2 patrí medzi tri najmenšie v Rakúsku. Počet obyvateľov približne 300.000, tvoria prevažne Rakúšania, medzi významnejšie menšiny patria Chorváti, Maďari a Rómske etnikum. Turisticky sa delí na regióny: Neziderské jazero, Stredný Burgenland, Južný Burgenland. Administratívne členenie: 7 okresov - Eisenstadt-Umgebung), Güssing, Jennersdorf, Mattersburg, Neusiedl am See, Oberpullendorf, Oberwart a 2 mestá - Eisenstadt, Rust.

Mapa Burgenland

Mapa Burgenland
* Mapa Burgenland s vyznačením hlavného mesta Eisenstadt

Regióny v Burgenlande

Z hľadiska turistického ruchu sa Spolková krajina Burgenland (Bundesland) delí na tri turistické regióny: Neziderské jazero, Stredný Burgenland a Južný Burgenland, v ktorých pôsobia jednotlivé turistické organizácie TVB (Tourismusverband-e).

1, Neziderské jazero

Takmer nekonečné diaľky, idylické vinohrady, Neusidler See (Neziderské jazero), raj pre milovníkov vodných športov, jedinečný národný park, zemské hlavné mesto je Eisenstadt oplývajíce množstvom kultúrnych pamiatok. Za všetky stačí spomenúť slávny zámok Esterházyovcov, mierne podnebie s viac ako 2000 hodinami slnečného svitu za rok sú zaujímavosti, ktoré na vás čakajú v spolkovej krajine Burgenlande.

Objavte kľud a pohodu v úplnej blízkosti - môže to byť úžasný západ slnka na brehu stepného jazera, prechádzka očarujúcou prírodou alebo pobyt v termálnych kúpeľoch St. Martins Therme. Na vietor je spoľahnutie - pre vyznavačov vodných športov pripraví Neziderské jezero šťastné chvíle pri obľúbenej zábave na vode pri surfovaní, plachtení alebo veslovaní po stojačky - všetko je možné.

Kto dáva prednosť pevnej pôde pod nohami, ten má v oblasti Neziderského jazera k dispozícii hustú sieť 29 cyklotrás, celkom 970 km. Tento region se hodí pre pôžitkársku jazdu na bicykli, ideálne pre rodiny.

Detské oči sa rozžiaria radosťou pri návšteve rodinného parku v blízkosti Neziderského jezera. K vrcholným kultúrnym akciám roku patria svetove preslávený operný festival v St. Margarethen, jezerný operetný festival v Mörbisch a v Eisenstadte, Haydnov hudebný festival Haydnove dni. O náladu a pestrosť se stará množstvo ďalších hudobných ponúk.

2, Stredný Burgenland

O strednom Burgenlande sa právom hovorí ako o krajine slnka, ktorú charakterizujú listnaté lesy na nízkych pahorkoch. Rozľahlé ovocné sady a vinice a lány polí. Región kultúry prostredníctvom múzea a koncertnej sály pripomína svojim návštevníkom dielo významného rodáka z Raidingu Franza Liszta, ktorý je významnou osobnosťou svetovej hudobnej histórie. Hrady a zámky sú cieľmi milovníkov histórie.

Bohaté možnosti cykloturistiky, známe kúpele pre bábätká a malé deti, letné festivaly s ochutnávkou Frankovky modrej spestrujú možnosti pobytu v Strednom Burgenlande, ktorý je neoddeliteľne spojený s vínom. Tradičné pestovanie Frankovky modrej prinieslo regiónu aj meno "Kraj Frankovky modrej". Tón v pestovaní tejto odrody udávajú obce: Deutschkreutz, Horitschon, Neckenmarkt a Lutzmannsburg. V lete navštívte niektorý z festivalov červeného moku a ochutnávok vína.

3, Južný Burgenland

Krásna krajina, obohatená o najlepšie wellness oázy, doplnená vynikajúcimi vínami a regionálnymi špecialitami, má bohatú ponuku možností na pobyt v prírode, voľný čas charakterizuje množstvo slnečných dní. Južný Burgenland vhodne spomalí vaše tempo. Večer si posedíte s priateľmi vo vieche, ktorú tu nazývajú "Buschenschank", vychutnáte si pohárik miestneho červeného vína s olovrantom na doštičke "Brettljausn". A nemusíte myslieť vôbec na nič, len si užívať ničnerobenie.

Táto prvotnosť sa spája so všetkým, čo poteší srdce. Počnúc dovolenkou v pôvodnom vinárskom domčeku "Kellerstöckl" uprostred viníc, cez ubytovanie v súkromí rodinného typu až po 5 hviezdové wellness hotely. Tu je možné všetko. Idylický kraj tvoria pahorky, ktoré priam lákajú na dlhšie prechádzky a túry, bicyklovanie, jazdu na e-biku alebo beh, nordic walking. Na vrchole aktivít vládne veličenstvo golf.

Tunajších ľudí charakterizuje otvorenosť a nefalšovaná pohostinnosť. Na jedálnom lístku z regiónu nájdete rozmanitosť prírodných produktov. Nezáleží pritom, či ide o olovrant na doštičke v príjemnej vieche, alebo akostné degustačné menu, regionálne výrobky tu predstavujú základ rozmanitej kuchyne, ktorá ponúka najlepší výber receptov nemeckej, chorvátskej a maďarskej gastronómie.

Vo vinárskych podnikoch a vinotékach tunajšieho regiónu sú priatelia vína vždy vítaní na degustáciu. V žiadnom prípade by ste nemali zmeškať ochutnávku legendárneho a zriedkavého Uhudlera, odnepamäti súčasť kulinárskej tradície a regionálnej identity južného Burgenlandu.

Eisenstadt - hlavné mesto Burgenlandu

Eisenstadt
* Hlavné mesto Eisenstadt, palác Esterházy

Hlavné mesto Burgenlandu Eisenstadt sa nachádza na úpätí pohoria Leitha. Mesto má približne 14.000 obyvateľov, patrí k menším mestám v Rakúsku. Bývalá rezidencia Esterházovcov má čo ponúknuť svojim návštevníkom, pretože má jedinečnú atmosféru. Medzi dôležité miesta, ktoré treba návštiviť sú palác Esterházy, kostol Haydn "Bergkirche", Haydnov dom, kostol sv. Martina alebo palácový park, park pri paláci Esterházy. Baroková záhrada bola navrhnutá, aby sa podobala anglickej krajinnej záhrade.

Príroda v Burgenlande

Príroda Burgenland
* Príroda v Burgenlande je rozmanitá

Krajina Burgenland sa principiálne líši od väčšinových predstáv o Rakúsku. Hory by sme tu hľadali zbytočne, charakter krajiny tvoria rozsiahle pláne, stepné jazero, vlniace sa pahorky, zalesnené lužné krajinné oblasti a obrovské lány viníc.

Ochrana prírody v Burgenlande má už tradíciu. Cezhraničný Národný park Neusiedler See-Seewinkel je obrovskou prírodnou rezerváciou. Park s bujným porastom trstiny, jazierkami, obsahujúcimi soľ a močaristými lúkami poskytuje životný priestor pre viac ako 300 vtáčích druhov.

Šesť prírodných parkov Neusiedler See-Leithagebirge, Rosalia-Kogelberg, Landseer Berge, Geschriebenstein-Írottkö, Weinidylle a park v troch krajinách Raab-Örség-Goricko ponúka návštevníkom svoje pôsobivé prírodné krásy. Príroda a mierna panónska klíma s viac ako 300 slnečnými dňami robia z Burgenlandu oázu oddychu ďaleko od ruchu mesta.

Neusiedler See

Neusiedler See
* Neusiedler See

Jasnou dominantou je Neziderské jazero a okolitá krajina, ktoré vytvárajú prirodzenú geografickú jednotu na hranici Álp a Veľkej Maďarskej nížiny. Súhrou prírody a kultúry sa tu za tisícročia vytvoril jedinečný región, ktorý fascinujúcim spôsobom zjednocuje prvky životného priestoru, klimatické zóny i tunajšiu faunu a flóru. Zapísaním na zoznam svetového dedičstva UNESCO je krajina so svojimi dedinami, kultúrnym majetkom a prírodnými hodnotami ocenená ako región „výnimočnej a univerzálnej hodnoty“.

Srdce regiónu vytvára Neziderské jazero s hĺbkou iba 1,5 m, najzápadnejšie stepné jazero Euroázie, ktorého plocha je z prevažnej časti pokrytá trstinou. Jeho odparovanie sa stará o takú miernu klímu, vďaka ktorej sa na jeho brehoch darí najrozličnejším rastlinným a živočíšnym druhom - od pavúka Strehúňa škvrnitého až po Vachtu trojlistú.

Priaznivá klíma a výhodná poloha na Jantárovej ceste, jednej z najstarších obchodných ciest, odpradávna lákala ľudí, aby sa tu usídľovali. Vďaka prosperujúcemu hospodáreniu s vínom vyrástli v dedinách pri jazere honosné domy mešťanov a majestátne námestia - napríklad v Ruste a v Purbachu. Návštevníci z celého sveta oceňujú nielen prírodu a pamätihodnosti regiónu, ale aj športovú a wellness ponuku na jazere K tomu sa pripája bohatý kultúrny program od Jazerných hier v Mörbisch až po operu v kameňolome St. Margarethen.

Víno, pôžitok plný slnka

hrozno modré
* Budúce víno Frankovka

Pôžitkári sa v Burgenlande majú dobre. Okrem vína s medzinárodným renomé ich čaká množstvo pôvodných a čerstvých produktov, ktorými sa tunajší kuchári doslova prekonávajú v chutných kreáciách. Počas kulinárskych festivalov v Burgenlande poznáte chuť červeného vína, tekvice aj krvavničky. V novembri, na sviatok svätého Martina, sa otvárajú vínne pivnice pre návštevníkov. Zážitkový festival „Hus Burgenlandu“ boduje na jeseň s tromi tuctami podobných podujatí.

Túlajúc sa po vínnych cestyách v Burgenlande, romantickými uličkami vínnych pivníc, obdivujte staré vinárske domčeky „Kellerstöckel“ ochutnáte víno Uhudler s typickou chuťou lesných plodov v uličke vínnych pivníc Heiligenbrunn. Príjemným zavŕšením dňa je návšteva exkluzívnej reštaurácie, alebo hostinca „Schmankerlwirte“ či tunajšej originálnej viechy „Buschenschenke“.

Kulinárske zážitky, pozvánka k stolu

Burgenland špeciality z mäsa
* Kulinárske špeciality

Srdečná pohostinnosť, príjemné prostredie a regionálna ponuka jedla. Dary skryté v harmónii tradície a súčasných trendov dávajú takmer exotický výsledok pre pravých fajnšmekrov. Takto vyzerá kulinársky kraj medzi regiónmi Neziderským jazerom a juhom krajiny. Tradične sa dobre najete všade, kde sa darí vínu. Panónska kuchyňa spája rakúske, maďarské a chorvátske vplyvy do pôvabných výtvorov. Vzácna pestrosť a bohatosť prírodných produktov, kuchári, ktorí oslavujú svoje remeslo kreativitou a inováciami a príjemné prostredie reštaurácií s charakteristickým dizajnom a architektúrou pozývajú k stolu.

Rovnako rozmanitá ako kuchyňa je aj lokálna ponuka. Začína pri originálnych dedinských hostincoch s rustikálnymi priestormi cez dobrú gazdovskú výletnú prevádzku až po chrámy gurmánov. Je jedno, či si večer vyjdete v elegantnej garderóbe alebo si dáte olovrant v športovom duchu počas cyklotúry. Vždy vás privítajú hostince, pivárne, miestne lokály, zámocke taverny, hradné pivnice, rybárske reštaurácie, barokové statky, domáce kaviarne a cukrárne, cafebary a tanečné kaviarne.

Kultúra

Franz Liszt
* Raiding, rodisko Franza Liszta

Priestor pre kultúrnu dovolenku v Burgenlande poskytujú zámky a hrady, galérie, miestne a špeciálne múzeá, múzeá v prírode. Úchvatné koncertné sály, majestátne javiská a strhujúce festivaly. Hudobné a divadelné predstavenia garantujú hodnotný zážitok. Nechajte sa uniesť do iného sveta prvotriednou hudbou, operou, operetou, divadlom, alebo sa vydajte na cestu časom po opevnených hradoch a prepychových zámkoch.

Kultúrna ponuka Burgenlandu je ešte širšia: múzeá, výstavy, koncerty, rokové a jazzové festivaly. Vrcholy kultúrnej ponuky sú operetné Jazerné hry v Mörbisch, operetný festival v kameňolome St. Margarethen alebo rokový festival NovaRock, lákajúce tisícky priaznivcov kultúry do Burgenlandu každoročne.

Hrady a zámky, história

Burgenland Schlaining
* Hrad Schlaining

Hrady a zámky Burgenlandu rozhodne stoja za návštevu. Patria k najznámejším dominantám tejto krajiny, ich význam je zachytený v samotnom názve spolkovej krajiny (burgen = hrady, land = krajina) čiže "Krajina hradov a zámkov". Výstavy a galérie vás pozývajú nazrieť do všetkých oblastí umenia – od klasického až po súčasné a moderné. Históriu charakterizujú významné osobnosti, ich dielo objavíte v múzeu Josepha Haydna, nikde inde nie je súkromný život a dielo stvárnené tak rozsiahlo ako v Haydnovom dome v Eisenstadte. V rodnom dome Franza Liszta v Raidingu je od roku 1951 jeho múzeum.

Športové vyžitie a voľný čas

Cyklistika, jazdectvo, turistika, nordic walking alebo beh – Burgenland ponúka dostatok príležitostí pre športové vyžitie a voľný čas. V miernej panónskej klíme a krajine ako stvorenej na aktívny pohyb je možné celoročne sa venovať mnohým druhom rekreačného športu. Aktívna dovolenka v Burgenlande.

Jazda na koni
* Svet je najkrajší z konského chrbta

Jazda na koni poskytuje pôžitok pre jazdcov, ktorí sa nechajú navigovať krajinou na 1.500 kilometroch jazdeckých trás. Tucty stajní, hostince a gazdovské dvory pre jazdcov. Možnosť naplánovania trasy s podporou GPS a bezplatným zapožičaním prístroja. Členské prevádzky „Burgenland im Galopp“ vytvárajú z krajiny najväčší a najatraktívnejší jazdecký región Rakúska.

Cyklistika im poslúži takmer 2.500 km cyklotrás od príjemných okruhov pre rodiny až po náročné traily pre horké bicykle. Zvlášť vyhľadávaná je cyklocesta okolo Neziderského jazera s dĺžkou 138 km, ktorá je prostredníctvom „Objaviteľskej cesty“ spojená s Dunajskou cyklotrasou. Horskí cyklisti sa môžu realizovať na strmých svahoch pohorí Rosalia, Geschriebenstein a Eisenberg. Okruhy pre e-biky sú v Burgenlande rovnako v kurze ako jazda na drezine, alebo výlety na segwayoch a štvroklolkách.

Turistika a priaznivci pešej chôdze, behu a prechádzok v prírode nájdu počas dovolenky v Burgenlande viaceré areály zdravia, bežecké a chodecké rezorty: Lauf & Walkingarena v kúpeľoch Bad Tatzmannsdorf, Nordic Walking Panorama Park pri Neziderskom jazere, v aréne pohybu Bewegungsarena v Stegersbachu ako aj v Lauf & Walkingarena Seewinkel-Heideboden. Silné zážitky sprostredkujú viaceré diaľkové turistické pochody – za všetky môžme spomenúť výškovú a panoramatickú trasu Alpannonia zo Semmeringu na okraj Veľkej Maďarskej nížiny.

Golf si vďaka miernej klíme môžu vychutnať takmer celoročný svižný odpal na domácich ihriskách v Donnerskirchene, Lutzmannsburgu, Bad Tatzmannsdorfe, Stegersbachu und Loipersdorfe.

Jachting nájdu rozľahlú vodnú hladinu Neziderského jazera, ktoré im ponúka celoročné športové vyžitie. V lete patrí k najhľadanejším lokalitám jachtárov a surfistov, v zime je eldorádom pre korčuliarov a zimný jachtig.

Pozvánkou na člnkovanie sú jazerá a rieky Raab, Leitha a meandre rieky Lafnitz. Veľa hotelov a miest disponuje vlastným tenisovým kurtom, kde si možno zapinkať rekreačne tenis. Futbal sa v Burgenlande teší mimoriadnej obľube, čo prezentujú aj účasti špičkových zahraničných klubov v tréningových kempoch regiónu.

Rodinná dovolenka v Burgenlande

Rodina na bicykloch
* Rodinná dovolenka na bicykloch

Je vašou túžbou pokojná a príjemná rodinná dovolenka v Burgenlande? Regióne nesie prívlastok: najpriateľskejší k deťom. Tu chápu, že ak sa dobre postarajú o deti, rodičia zažijú skutočnú dovolenku. Podarujte svojim najmenším bezstarostné dni plné slnečných zážitkov. Program je bohatý, od čľapotania sa v rodinných termálnych kúpeľoch alebo v Neziderskom jazere po akcie ako detská opera vo Familyparku, alebo bicyklovanie či plavba na kanoe, dobrodružstvo v múzeách a na výletoch po hradoch a zámkoch, opičie dráhy a westernové mestečko sľubujú kopu zábavy a napätia.

Deti bude sprevádzať šibal menom Ottokar Storch, ktorý má vždy slnko v srdci. A v hlave tie najlepšie tipy na rozmanitú zábavu v Burgenlande. Nezáleží, či sa chystáte na letnú alebo zimnú dovolenku, víkendový alebo jednodňový výlet, v Burgenlande sa rodinám vždy darí. K tomu prispieva množstvo atrakcií aj samotní panónski hostitelia, ktorí ponúkajú širokú paletu ubytovacích možností pre vašu rodinnú dovolenku v Rakúsku - najlepšie rakúske rodinné hotely, domáce prázdninové penzióny a romantické gazdovské dvory rovnako, jediné kúpele pre bábätká a najväčší zábavný park v Rakúsku. A vaša dovolenka v najvýchodnejšej spolkovej krajine Rakúska sa stane nezabudnuteľným zážitkom.

Wellness a zdravie na dovolenke

Ponorte sa do teplej, liečivej termálnej vody a rýchlo zabudnete na starosti všedného dňa. Telo, duša a myseľ načerpajú novú energiu. Už po krátkom čase sa budete cítiť úplne zotavení, mentálne vyrovnaní a vitální. Vysnívaná predstava ako uniknúť všednému dňu a nechať sa rozmaznávať vo wellness. Na to nenájdete lepšie miesto, ako burgenlandské kúpele. Vďaka liečivej rašeline, kriede, termálnej a minerálnej vode, jemným rukám lekárskych wellness expertov tu splývajú wellness a zdravie do blaženého zážitku. Tu nájdete tie najlepšie ponuky pre vašu wellness dovolenku.

Ajurvéda masáž
* Wellness, zdravie

Zažite komplexný program hýčkania vášho tela, duše a mysle. Na to slúžia exkluzívne balíčky a samozrejmý komfort. Vychutnajte si duševno-estetické prostredie, rozsiahle vodné svety a exkluzívne saunové oázy. Päť termálnych kúpeľov a množstvo hotelov s vlastnými wellness oázami alebo priamym prístupom k termálom sa postarajú o dokonalú relaxáciu. Vnútorné i vonkajšie zážitkové bazény, parné kúpele a whirlpool, osviežujúce masáže, beauty a kozmetické programy.

Ďalšie informácie:

Turizmus     -     www.burgenlandtourismus.at  
Eisenstadt     -     www.eisenstadt-tourismus.at  
Dovolenka     -     www.reny.sk/rakusko/burgenland  
Samospráva     -     www.burgenland.at  
Počasie     -     www.wetter.orf.at/burgenland  
Britannica     -     www.britannica.com/place/burgenland  
JVL     -     www.jewishvirtuallibrary.org/burgenland  
Wikipedia     -     www.wikipedia.org/wiki/burgenland  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára