Salzbursko (Salzburg)

Rakúsko / Salzbursko

Spolková krajina Salzbursko návštevníkom vtisne do pamäti svieže lúky a pasienky, idylické jazerá a očarujúce hlavné spolkové mesto Salzburg so svojou kultúrou. Desatinu územia tvorí Národný park Hohe Tauern a takmer tretina Salzburska je chráneným prírodným územím. Ťažba soli v Hallein dala názov hlavnému mestu aj celému kraju. Pyšné hrady a zámky pozývajú návštevníkov na zoznámenie s históriou. V čase salzburského leta sa môžete na stovkách udržiavaných alpských pastvín sýtiť tichom a krásou hôr. Cyklistické trasy sú rajom mountainbikerov, kultúrne podujatia zas lahôdkou pre všetky zmysly.

článok publikovaný na stránke - Salzbursko

Salzbursko
* Salzbursko

Spolková krajina Salzbursko sa nachádza na severe Rakúska a hraničí s krajinami: Nemecko a susedí s rakúskymi krajinami Tirolsko, Horné Rakúsko, Korutánsko a Štajersko. Salzbursko má rozlohu 7.156 km² a počet obyvateľov 550.000. Hlavným mestom je Salzburg "Soľný hrad".

Mapa Salzbursko

Mapa Salzbursko
* Mapa Salzbursko s vyznačeným hlavného mesta Salzburg

Regióny Salzburska

  • Tennengau (Hallein)
  • Flachgau (Salzburg)
  • Pongau (St. Johann)
  • Lungau (Tamsweg)
  • Pinzgau (Zell am See)

Salzburg - hlavné mesto Salzburska

Milovníci umenia označujú Salzburg za zlaté mesto vrcholného baroka. Historici o ňom odkazujú ako na Florenciu zo severu alebo nemecký Rím a milovníci hudby ho velebia ako rodisko jedného z najslávnejších skladateľov sveta, Wolfganga Amadea Mozarta (1756-91). Ak bol mladý Mozart zázračným chlapcom Európy 18. storočia a Salzburg mu neudelil žiadnu osobitnú česť počas života, teraz to kompenzuje dvojnásobne. Od roku 1920 sa tu koná svetoznámy Salzburský festival (Salzburger Festspiele), tretí najstarší na kontinente.

Salzburg
* Hlavné mesto Salzburg

Salzburg je tak trochu veľké barokové majstrovské dielo, legenda klasickej hudby a rakúske duchovné srdce. Je to však len predohra pre vzrušujúcu prírodnú krásu regiónu. Hneď za mestom je krajina vytesaná hlbokými roklinami, lesklými ľadovými jaskyňami, krasovými plošinami a mýtnymi horami - skrátka, druh alpskej nádhery, ktorú ani najlepšie skomponovaná symfónia nikdy nedokáže zachytiť.

Dovolenka v Salzbursku

Užite si dovolenku v niektorom zo salzburských regiónov a zažijete perfektný pobyt na horách v blahodárnej klíme. Na každom kroku čaká návštevníkov množstvo zábavy, akcie, dobrodružstvá, služby na prvotriednej úrovni a samozrejme tiež všadeprítomná prekrásna príroda. Vybrať si môžete svetoznáme rekreačné letovisko Zell am See / Kaprun, oblasť Altenmarkt-Zauchensee, Wildkogel-Arenu, Saalbach Hinterglemm, Salzburský Saalachtal alebo Salzkammergut, všade budete spokojní.

Zell am See / Kaprun - svetoznáma rakúska destinácia sa nachádza v salzburskej oblasti s názvom Pinzgau. Srdcom regiónu sú dve blízke strediská Zell am See a Kaprun. Malebná obec Zell am See spája prednosti malého mesta s lákadlami ako je turistický raj Schmittenhöhe alebo krištáľovo čisté jazero Zeller See. Kaprun ponúka wellness alebo ľadovcovú lyžiarsku oblasť Kitzsteinhorn. Zell am See-Kaprun v srdci rakúskych Álp predstavuje úplne výnimočnú rekreačnú oblasť. Na úpätí 3.203 metrov vysokého Kitzsteinhornu a hory Schmittenhöhe, sa lyžiarom splnia všetky ich sny o dovolenke.

Zell am See
* Zell am See cyklotrasy

Príroda Národného parku Vysoké Taury v okolí krištáľovo čistého jazera Zeller See je úplne fascinujúca. Zell am See-Kaprun si obľúbia priaznivci najrôznejších športov, rodiny s deťmi aj tí, ktorí len hľadajú kľud a odpočinok. Po celý rok je tu možné prevádzkovať množstvo aktivít. V lete sú to turistika, vodné športy, výlety na bicykloch, beh, joga, alebo golf. V zime si prídu na svoje lyžiari, snowboardisti, freerideri, milovníci skitouru, ale aj korčuliari. Tradícia sa odráža v mnohých akciách a tiež v tunajšej kuchyni. Vrcholových športovcov sem priťahujú známe preteky, ako napr. Ironman 70.3 alebo Großglockner Ultra-Trail.

Wildkogel-Arena s prázdninovými dedinkami Neukirchen a Bramberg leží v prázdninovom regióne Národný park Vysoké Taury. Prírodu si tu naplno užijú všetci turisti, cyklisti, pôžitkári a rodiny s deťmi. Wildkogel-Arena je úplne ideálnym miestom pre rodinnú dovolenku. Salzbursko rekreačná oblasť sa na ponuku služieb pre deti a rodičov priamo špecializuje. K zapožičaniu sú detská nosidlá, golfky alebo turistické vybavenie. Do hôr sa pohodlne dostanete letnými lanovkami. Deti sa môžu dosýta vyšantiť na čerstvom vzduchu vo veľkých prírodných ihriskách, kde ich čakajú veselí maskoti Kogel-Mogel a Kogel-Mia. Rodičia ocenia skvelý servis, zaujímavé výletné ciele, perfektné turistické či cyklistické trasy pre horské bicykle a širokú ponuku ďalších voľnočasových aktivít. Na každom kroku sa otvára prekrásny výhľad na okolitú panorámu Álp. Dovolenka v Salzbursku s množstvom výhod alebo zliav poteší každého ekonomicky uvažujúceho turistu.

Salzburský Saalachtal je dovolenkový región s rekreačnými obcami Unken, Lofer, St. Martin a Weißbach, rozprestiera sa na severe Pinzgau. Salzburský Saalachtal ponúka nepreberné množstvo aktivít pre návštevníkov milujúcich prírodu a predovšetkým vodu. Turisti, cyklisti, rodiny a všetci, ktorí hľadajú odpočinok, nájdu na štyroch unikátnych miestach v Salzburskom Saalachtale svoj jedinečný letný raj.

Saalbach Hinterglemm ponúka pre letnú dovolenku rozmanité atrakcie a nepreberné možnosti pohybu na čerstvom vzduchu pre turistov, bikerov a rodiny. Príjemné vychádzky, náročné výpravy na vrcholky hôr, single tracky, downhill, ale aj zábava v údolí. To je radosť z dovolenky v Saalbach Hinterglemmu. Zima je ešte atraktívnejšia, lyžiarske stredisko skicirkus Saalbach Hinterglemm Leogang ponúka jedinečný zážitok z lyžovačky. Úctyhodných 270 kilometrov zjazdoviek má skladbu: 140 km modrých pre začiatočníkov, 112 km červených pre pokročilých a 18 km čiernych zjazdoviek pre zdatných lyžiarov. So 70 lanovkami a vlekmi, viac ako 60 útulnými lyžiarskymi chalupami, mnohé snowparky, freeride parky, osvetlené zjazdovky a sánkarskými dráhami patrí tento región k jedným z najrozmanitejších areálov v celom Rakúsku.

Saalbach
* Letná rodinná dovolenka Saalbach

Lyžovanie Saalbach
* Lyžovanie Saalbach-Hinterglemm

Altenmarkt / Zauchensee krásna krajina, skvelý servis, turistické a cyklistické trasy pre horské bicykle, či už v údolí Altenmarkt alebo v horách v Zauchensee. Ponúka 195 km turistických trás v rôznych nadmorských výškach. K tomu patria aj náučné chodníky na tému pranostík alebo Mesiaca. Výstup na "7 najkrajších vrcholov salzburského športového sveta" patrí k najväčším dobrodružstvám letného Rakúska. Asi 150 km trás pre cestné bicykle alebo. Vrcholom pre milovníkov jazdy na bicykli je od júla 2018 exkluzívne MTB okruh "Stoneman" s dĺžkou 123 km a výškovým rozdielom 4505 metrov. Vedie z Flachau do Wagrain-Kleinarl. Jazda na koňoch, lezenie, plávanie a kúpanie na spestrenie leta. V zimnej sezóne poriadny nášup lyžiarskych príležitostí s kartou Salzburger Sportwelt alebo SkiAmadé.

Salzkammergut oblasť "Soľná komora" je známa svojou čistou prírodou, prekrásnymi horami, divokými lesmi a niekoľkými jazerami s krištáľovo čistou vodou. Z troch svetových strán je oblasť značne ohraničená mohutnými horskými skupinami. Už od doby keltského osídlenia sa v tomto kraji ťažila soľ, ktorá sa odtiaľto neskôr vyvážala aj do Čiech. Za týmto účelom tu bola v rokoch 1827 - 1836 sprevádzkovaná známa Konská železnica do Českých Budějovíc. V súčasnej dobe je Soľná komora obľúbenou rekreačnou oblasťou. Nájdete tu veľa perfektne značených turistických trás a okruhov všetkých stupňov obtiažnosti. Soľná komora je skvelým miestom pre dovolenku na bicykli.

Lyžovanie

Keď sa začnú na konci jesene znášať z neba prvé vločky, prechádza Salzbursko očarujúcou premenou. Z horských pasienkov a svahov sa stávajú zjazdovky svetových pohárov, horské dedinky sa mení na svetoznáme zimné lyžiarske strediská. Milovníci zimných športov nastupujú na zjazdovky, dosky alebo bežky a vydávajú sa vzrušujúci prieskum jednej z najrenomovanejších rekreačných oblastí v srdci Álp.

Lyžovanie
* Lyžovanie

Istota snehu je zaručená vďaka vysokohorskej polohe lyžiarskych destinácií. Viac než 2.000 kilometrov zjazdoviek a moderné lanovky zaručujú perfektný lyžiarsky zážitok každému lyžiarskemu nadšencovi, či vyhľadáva modré, červené alebo čierne zjazdovky. Priateľská pohostinnosť, rozmanitý výber svahov, útulné chaty, reštaurácie a bary na svahoch a výhody Super Ski Card skipasu, robia z lyžiarskej dovolenky v Salzbursku nezabudnuteľný zážitok.

Cyklotrasy

Jazda na bicykli je vedľa turistiky jednou z najpopulárnejších rekreačných aktivít v Salzbursku. Všetky oblasti sú popretkávané tisíckami kilometrov dobre značených cyklotrás a trás pre horské bicykle. Patrí k nim samozrejme Taurská cyklotrasa alebo trasa Alpe Adria, ktorá vedie z hôr až k morskému pobrežiu. Vyhradené bikehotely a cyklohotely, špičkové bikeparky, cestné cyklotrasy, stále rastúci počet kilometrov nových ciest a chodníkov a taktiež medzinárodné akcie len podčiarkujú skutočnosť, že Salzbursko je predurčené k cykloturistike.

Turistika

Bzučiaci čmeliaci lietajú od rebríčka k horcu, vtáky krúžia okolo strmých vrcholov a kravské zvonce zvonia do tichých diaľok. Salzburské pasienky sú romantickou idylou ako zo starých čias. Tam, kde sa po stáročia pohybovali predovšetkým pastieri a salašníci, si dnes alpskú krajinu užívajú peší turisti a milovníci prírody. Nikde inde nie je rozloha pastvín tak hustá, ako v Salzbursku. Na turistov tu čaká takmer 1.800 obhospodarovaných pastvín a viac ako 550 salašov. Viac než 150 z nich sa môže pochváliť špeciálnym ocenením "Almsommerhütte". Tento certifikát získavajú iba preverené a tradičné chaty spĺňajúce prísne kritériá. Miestni obyvatelia majú pre návštevníkov vždy pripravené niečo dobré z vlastnej produkcie. Kulinárske lahôdky zo Salzburska sú výdatné a pripravujú sa podľa tradičných receptov z regionálnych surovín.

Golf

Golf
* Golf

Na golfistov čaká v Salzbursku skutočný raj možností a pestrosti, široká ponuka, ktorú inde len tak rýchlo nenájdete. Ak by ste teda každý deň hrali na novom ihrisku, vaša dovolenka by trvala viac než dva týždne. Ale aj mimo fairwaye čaká na golfistov ponuka toho najlepšieho. Na mnohých miestach môžete po náročnej tour skočiť do chladnej vody jazier a riek alebo si môžete oddýchnuť pri skvelej túre na blízky vrchol. Hotely a gastronómia v Salzbursku doplnia všetko potrebné, aby ste si z dovolenky priniesli nezabudnuteľný golfový zážitok.

Medzi najzaujímavejšie golfové kluby patria: Urslautal, Gut Brandlhof, Lungau, Waldhof, Goldegg, Mittersill-Stuhlfelden, Salzburg Golfacademy Salzburg-Rif, Eugendorf, Gut Altentann, St. Johann Alpendorf, Gastein, Radstadt Tauerngolf, Römergolf, Salzburg-Schloss Klessheim, Mondsee, Zell am See - Saalbach - Hinterglemm, Fuschlsee. Ak by ste chceli takéto golfové dobrodružstvo zažiť, v Salzbursku je to možné.

Vodné športy

Chladný živel si človeka získa nielen svojou krásou, ale všetkým, čo možno zažiť len vo vode a pri vode. V lete bývajú mnohé jazerá, pláže a kúpaliská zaľudnené, zimomraví merajú svoje sily v plážovom volejbale a vychutnávajú ľahkosť bytia. Vonku na vode sa preháňajú jachtári a surferi, ktorí sa nechávajú unášať na vlnách. Keď slnko pomaly zapadá, začína čas rybárov. Kulinárske výtvory na tanieroch miestnych hostincov pochádzajúce z miestnych vôd Vás určite zaujmú. Silu vody môžete pocítiť na vlastnej koži, na divokej vode pri raftingu, jazde na kajaku alebo canyoningu.

Alebo chcete zažiť, čo sa stane, keď sa pôvodne pokojný potôčik po milióny rokov zakusuje do horniny pod ním? Potom by ste mali zavítať medzi tiesňavy a vodopády v horách. Či už hľadáte akciu vo vode, nefalšovaný odpočinok na plážach a v kúpeľoch alebo chcete zažiť divokú vodu - v salzburskom raji nájde každý svoje miesto v chladnej vode či pri vode.

Turistika
* Tiesňavy a vodopády

Kultúra a umenie

Salzburg po umeleckej stránke celý rok doslova valí. Na programe sú hudobné aj divadelné vystúpenia. Niektoré spoločenské udalosti ako napríklad Salzburský festival, majú svetový rozmer. Nielen v hlavnom meste, ale aj v horách a na vidieku to žije umením. Množstvo tradičných podujatí, kde sa môžete zoznámiť s ľudovými zvykmi aj s miestnou kultúrou. Pokiaľ ide o počet obyvateľov a rozlohu, Salzburg nie je veľkým mestom. Čo sa však týka kultúrneho vyžitia, ponúka oveľa viac ako hociktoré väčšie mestá. Atmosféra Salzburgu je umením úplne preniknutá, poskytuje obrovskú rozmanitosť kultúrnych žánrov.

Slávne osobnosti, medzi inými literáti, skladatelia, speváci, maliari alebo dirigenti prispeli k tomu, že sa Salzburg stal skutočnou metropolou kultúry. Wolfgang Amadeus Mozart, Michael Haydn, Georg Trakl, Thomas Bernhard, Stefan Zweig, Arturo Toscanini, Hugo von Hofmannsthal, Maria von Trapp, Herbert von Karajan, Peter Handke, Gerard Mortier - sú len niekoľkí z tých, ktorí sa úplne zásadným spôsobom podieľali na kultúrnom vývoji mesta.

Wolfgang Amadeus Mozart

Mozart
* Wolfgang Amadeus Mozart

Najslávnejším rodákom Salzburgu je bez pochyby Wolfgang Amadeus Mozart, ktorý sa narodil 27. januára 1756 ako Joannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart. Jeho rodina a priatelia by ho nazývali "Wolferl", neskôr sám zmenil Theophilus na Amadé. Akokoľvek mätúca bola táto situácia okolo jeho mena, bolo jasné, že Mozart bol predurčený pre veľkoleposť. Od svojho otca ako hudobného učiteľa získal Mozart svoje prvé hudobné vzdelanie na klavíri, husliach a kompozícii ešte vo veku troch rokov. O niečo neskôr napísal svoje prvé vlastné diela a vo veku 6 rokov bol už tak dobrý, že jeho otec zorganizoval pre neho koncertné turné. Salzburg mal nový pocit. Takmer tretinu života Mozart precestoval po celej Európe, kde všade koncertoval a bol prijatý s nadšením. Začínajúc klavírnymi skladbami komornej hudby až po veľké opery a nie menej pôsobivé symfónie.

Ako 25 ročný sa Mozart presťahoval do Viedne, kde už strávil rok ako teenager. Prijal prácu ako učiteľ hudby, poskytoval lekcie na klavír a dobre zarábal. Napriek tomu ho jeho životný štýl vždy priviedol na mizinu a viackrát si musel požičať peniaze. Dni plné vína a hazardných hier sa striedali s rovnako intenzívnymi pracovnými fázami. V roku 1782 sa Mozart oženil s Constanze Weberovou a splodil s ňou 6 detí, ale iba dve z nich vyrástli.

Prínos Mozarta je obrovský. Jeho postavenie pravdepodobne najznámejšieho skladateľa na svete všetkých čias je spôsobené nielen jeho neuveriteľným talentom, ale aj tým, že zomrel vo veku 35 rokov (5.12.1791). Neustále experimentovanie, prax, práca a v neposlednom rade jeho pozoruhodná schopnosť absorbovať a udržať hudbu boli základnými kameňmi jeho úspechu. V posledných rokoch života cirkevnou hudbou a operami vytvoril niektoré z najkrajších kúskov na svete a ovplyvnil celé generácie hudobníkov. Zostáva otázka, čo mohol ešte dosiahnuť, keby nebol skončil tak mladý?

Salzburská kuchyňa

Salzburská kuchyňa
* V čom je salzburská kuchyňa špeciálna?

Chutné syry, kvalitné mäso, poctivé domáce polievky, halušky na mnoho spôsobov, svieže zeleninové jedlá a na záver vždy perfektná sladká bodka. Aj tak môže vyzerať menu v Salzbursku. Miestna kuchyňa ťaží z tradičných rakúskych receptov, ktoré majstrovsky kombinuje s najnovšími medzinárodnými trendami. Jedno sa však nemení. Veľký dôraz sa pri varení kladie na výber regionálnych a sezónnych surovín. "Kto má rád prírodu, ten jej prejavuje rešpekt". Pod týmto heslom sa skrýva opatrnosť v zaobchádzaní s rastlinami, zvieratami a potravinami. Salzbursko zaujíma v "bio" produkcii úlohu priekopníka. Nachádza sa tu množstvo ekologických poľnohospodárov. Vďaka dlhoročnej podpore bio poľnohospodárstva a rodinných fariem, je Salzbursko bohaté na najrôznejšie regionálne špeciality. Tie pochádzajú z čistej alpskej prírody a zelených pasienkov.

Suveníry

Mozartove gule
* Mozartove gule

Ďalšie informácie:

Turizmus     -     www.salzburgerland.com  
Dovolenka     -     www.reny.sk/rakusko/salzbursko  
Samospráva     -     www.salzburg.gv.at  
Hlavné mesto TVB     -     www.salzburg.info  
Salzburg     -     www.stadt-salzburg.at  
Počasie     -     www.wetter.orf.at/salzburg  
Britannica     -     britannica.com/place/salzburg  
Wikipedia     -     wikipedia.org/wiki/Land_Salzburg  

1 komentár:

  1. Rakúske dediny sú naozaj nádherné. Ona celkovo tá ich príroda je krásne. Samé kopca, zvieratá, tam by som si dokázal predstaviť žiť. U nás v dedine je ale tiež krásne. Bývame v horách, takže aj u nás je to pekné :-) . Chováme kravy, ovce, ošípané, sliepky a králiky a je okolo nich práca na celé dni. Kŕmenie im objednávam z https://www.energyshobby.sk/ , ale tým je dokrmujem hlavne cez zimu. Od jari do jesene sú vonku na lúke.

    OdpovedaťOdstrániť