Filety z alpského sivoňa

Rakúsko / Kuchyňa / Filety z alpského sivoňa

Sivoň alpský je nádherne sfarbená ryba, na prvý pohľad sa podobá na pstruha. Domovom tejto ryby sú vysoko položené alpské jazerá. Pre život potrebuje hlbokú, čistú vodu, bohatú na kyslík, môže však prežiť aj v horských studených potokoch. Dorastá 0,3 kg až niekoľko kilogramov, podľa hĺbky jazera. Už samotné tieto skutočnosti naznačujú, že sa jedná o výnimočne chutnú rybu.

Recepty rakúska kuchyňa: Štajersko

ryby
* Filety z alpského sivoňa

Suroviny

Čerstvo ulovené ryby dôkladne vypitveme, očistíme, umyjeme a dobre vysušíme. Pri varení budeme potrebovať nasledovné suroviny, uvedené množstvá pre jednu osobu.

  • 2 filety alpského sivoňa - á 100 g
  • petržlenová vňať - 20 g
  • biele víno
  • zemiaky - 200 g
  • tekvicové semená - 20 g
  • mladá cibuľka - 20g
  • červená paprika - 20 g
  • maslo - 60 g
  • citrónová šťava
  • smotana
  • soľ
  • korenie
  • medvedí cesnak

Postup prípravy

Filety z alpského sivoňa obalíme v hrubej múke, opečieme na masle pri teplote približne 150 °C, vyberieme z panvice a udržiavame v teple. Papriku nakrájame na kocky, mladú cibuľku a rozdrvené tekvicové semienka opražíme na tuku do sklovita, podlejeme rizlingom.

Pripravíme zemiakové pyré.
Filety z alpského sivoňa na zemiakovom pyré – preložíme s pásikmi medvedieho cesnaku a čerstvou petržlenovou vňaťou, pripravenú papriku nakrájanú na kocky, mladú cibuľku (nakrájanú na kolieska) a drvené tekvicové semienka nazdobíme na rybie filety a teplé podávame.

Tento recept patrí medzi tradičné štajerské špeciality, pochádza od kuchára Willi Rabedera z reštaurácie Villa Salis.

Dobrú chuť.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára